Ambassadeurs laks in betalen parkeerboetes

Buitenlandse ambassadeurs en diplomaten blijven hun diplomatieke onschendbaarheid gebruiken om geen parkeerboetes te hoeven betalen. Ondanks een nieuwe aanpak waarbij de buitenlandse ambassades in Den Haag worden aangeschreven steeg het bedrag aan openstaande parkeerboetes vorig jaar van ruim 36 duizend naar ruim veertigduizend euro, blijkt dinsdag uit cijfers van de gemeente.

Het is de gemeente al jaren een doorn in het oog dat fout geparkeerde ambassadeurs en diplomaten hun boetes niet betalen. In het Verdrag van Wenen staat dat diplomaten geen dwangmaatregelen mag worden opgelegd. Het niet betaalde bedrag wordt sinds 2008 bijgehouden. Toen was nog sprake van dertigduizend euro aan onbetaalde boetes, sindsdien schommelt het bedrag tussen de 36 duizend euro en de 43 duizend euro.

In 2011 werden voor het eerst sinds de metingen meer boetes wel (614) dan niet (594) betaald, maar in 2012 is die lijn niet voortgezet. Van de opgelegde boetes werden er 641 niet betaald en 454 (goed voor zo'n 21 duizend euro) wel.

Ambassades die bonnen niet betalen worden daar bij de contacten die ze met de gemeente hebben op aangesproken. Sinds vorig jaar worden ze ook aangeschreven als boetes open blijken te staan.