[Tour] Geel ligt voor het grijpen in ploegentijdrit

Na drie etappes op Corsica zet de Tour de France vandaag voet op het Franse vasteland. In de zuidelijke kustplaats Nice staat een ploegentijdrit van 25 kilometer op het programma. De inzet is hoog. Winst in de ploegentijdrit levert vrijwel zeker ook de gele trui op.

Leider in het algemeen klassement is nu nog Jan Bakelants. De Belg van RadioShack verdedigt een voorsprong van een seconde op 71 andere coureurs. De kans is groot dat Bakelants het geel verliest. Zijn ploeg behoort immers op papier niet tot de favorieten. Team Sky en Omega Pharma-Quick-Step lijken op voorhand de grote kanshebbers.

De start van de ploegentijdrit is op Place Macena en eindigt na 25 vrijwel vlakke kilometers op Promenade des Anglais.

Twee jaar geleden was er voor het laatst een ploegentijdrit in de Tour. Garmin eiste toen de zege op, met het geel van Thor Hushovd als beloning. De ploegen dienen met minimaal vijf renners de finish te bereiken. De tijd van de vijfde renner is namelijk bepalend.

De coureurs werden maandag kort na afloop van de derde etappe overgevlogen naar het vasteland. Daarmee kwam een einde aan het driedaagse bezoek aan Corsica, dat voor het eerst in de historie de Tour mocht verwelkomen. De tourorganisatie pakte dit jaar uit vanwege het honderdjarig bestaan.