Top bank Vaticaan stapt op

De directeur van 'het instituut voor religieuze werken' - de bank van het Vaticaan - en zijn plaatsvervanger zijn opgestapt. Het duo, Paulo Cipriani en Massimo Tulli, diende maandag hun ontslag in. Dat werd meteen aanvaard. De taken van de twee worden overgenomen door Ernst von Freyberg, een Duitse bankier die in februari van dit jaar door toen nog paus Benedictus XVI werd aangesteld als ad interim topman van de bank.

Tegen Cipriani liep sinds 2010 een onderzoek van justitie wegens witwassen. Destijds werd 23 miljoen euro in beslag genomen dat bij een Romeinse bank was geparkeerd. Cipriani werd uiteindelijk niet aangeklaagd. Het geld werd weer vrijgegeven.

Vorige week werd bisschop Nunzio Scarano aangehouden, accountant bij de bank. Ook hij wordt verdacht van het witwassen van geld. Met hem werden ook een beurshandelaar en een geheim agent opgepakt. De drie zouden betrokken zijn geweest bij de smokkel van 20 miljoen euro vanuit Zwitserland naar Italië en weer terug.

Tegen de bank van het Vaticaan lopen diverse rechterlijke onderzoeken wegens omstreden transacties, witwassen en banden met de maffia. Paus Franciscus heeft al eerder te kennen gegeven een einde te willen maken aan de praktijken van de bank.