Aantal vadsige Amsterdammers stabiliseert

Het aantal Amsterdammers dat dik en vadsig is, lijkt zich te stabiliseren. Ongeveer vier op de tien hoofdstedelingen, circa 250 duizend mensen, zijn te vet. Dat is ongeveer evenveel als in 2008, terwijl in de periode daarvoor de cijfers sterk stegen. Dat blijkt maandag uit een groot gezondheidsonderzoek van de GGD in Amsterdam.

Van de 250 duizend vadsige Amsterdammers, hebben er zeventigduizend vetzucht. Overgewicht komt vooral voor onder 55-plussers, laagopgeleiden en Surinaamse, Turkse en Marokkaanse Amsterdammers. Landelijk gezien is ongeveer 48 procent van de bevolking te dik.

In vergelijking met de rest van Nederland wordt in Amsterdam wel meer gerookt en komen ook ernstige psychische klachten vaker voor. In totaal steekt 28 procent van de Amsterdammers wel eens een sigaret op, vijf procent meer dan het landelijk gemiddelde. Circa 45 duizend mensen, zo'n zeven procent, heeft psychische klachten. In heel Nederland is dat zes procent.

Volgens de GGD hebben verder veel laagopgeleiden en de lage inkomensgroepen een slechtere gezondheid. In het najaar van 2013 verschijnt een eindrapport over het complete beeld van de gezondheidssituatie in Amsterdam.