[Tour] Gerrans Sagan de baas

De derde etappe van de Tour de France, over 145 kilometer van Ajaccio naar Calvi, is gewonnen door Simon Gerrans. Gerrans was de snelste in de massasprint. Jan Bakelants behield het geel.

Het was Lieuwe Westra die gelijk vanuit de start de eerste demarrage plaatste. Hij kreeg Gautier (Europcar),  Clarke (Orica-GreenEdge), Minard (Cofidis) en Villermoz (Sojasun) met zich mee. Hun voorsprong liep al gauw op tot boven de twee minuten. Clarke kwam als eerste door op de San Bastiano, een col van vierde categorie. Het peloton volgde op vier minuten.

De eerste en enige tussensprint van de dag werd gewonnen door Minard die Westra en Gautier voorbleef. Het peloton volgde op bijna vier minuten. Na 58 kilometer koersen moesten de renners de tweede berg van de dag bedwingen, de Col de San Martino (3de categorie). Clarke was wederom als eerste boven. Het verschil met het peloton, waar de regie werd gevoerd door Saxo, Belkin en BMC, was inmiddels minder dan twee minuten.

Op de Cota de Porto (3de categorie) was Clarke ook als eerste boven. De voorsprong van de koplopers op het peloton liep vervolgens weer op tot boven de twee minuten. Daarna liep het weer langzaam terug. Zo'n 25 kilometer voor de finish was het nog veertig seconden. Uit de kopgroep waren het Clarke en Minard die wegsprongen. Ze sloegen al gauw een gaatje. Westra werd inmiddels door het peloton teruggepakt.

Bij de beklimming van de Col de Marsolino (2de categorie) reed Clarke weg bij Minard. Het peloton zat er echter vlak achter en hij werd gegrepen door het onrustige peloton. Rolland, de drager van de bolletjestrui, kwam als eerste boven, nadat hij uit het peloton was gesprongen. Daarachter bleef het onrustig, Neve, Chavanel en Nordhaug (Belkin) wisten zich bij Rolland te voegen al was het verschil zes kilometer voor de meet maar negen seconden. Drie kilometer voor de finish waren ze weer opgeslokt door het peloton.

Twee kilometer voor de finish was het de Nederlander Tom Dumoulin die wegsprong. Hij kreeg echter maar een klein gaatje en in het zicht van de haven werd hij teruggepakt. In de eindsprint was het Gerrans die Sagan nipt voorbleef.

Uitslag derde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Simon Gerrans ORI AUS 3.41,24
2 Peter Sagan CAN TSJ z.t.
3 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
4 Michal Kwiatkowski OME POL z.t.
5 Philippe Gilbert BMC BEL z.t.
6 Juan Antonio Flecha VAC SPA z.t.
7 Francesco Gavazzi AST ITA z.t.
8 Maxime Bouet AG2 FRA z.t.
9 Julien Simon SOJ FRA z.t.
10 Gorka Izaguirre Insausti EUS SPA z.t.