PvdA wil meer inentingen op biblebelt

De PvdA wil dat meer kinderen op de biblebelt worden ingeënt tegen de mazelen. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Loes Ypma maandag hebben gesteld aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

De regeringspartij maakt zich zorgen over het toenemende aantal besmettingen. De biblebelt - een strook van Zeeland tot de Veluwe - kampt sinds eind vorige maand met een uitbraak van mazelen. Hyperchristelijke ouders laten hun kinderen om religieuze redenen niet vaccineren tegen de ziekte.

Kuzu en Ypma willen weten of er nog andere plekken zijn waar de ziekte is geconstateerd en hoeveel kinderen tot nu toe complicaties hebben gekregen als gevolg van de mazelen. Ook moet Schippers duidelijk maken 'op welke wijze wordt geprobeerd de vaccinatiegraad in regio's waar weerstand bestaat tegen vaccineren te vergroten' en welke manier wordt voorgelicht.

Vrijdag werd bekend dat het aantal besmettingen toeneemt. Tot en met donderdag zijn 161 gevallen geconstateerd, 54 meer dan een week eerder. In totaal liggen nu zeker vijf personen in het ziekenhuis. Het AD meldde zaterdag dat het gaat om vijf kinderen, van wie twee een hersenvliesontsteking en twee een longontsteking hebben. Van een patiënt is nog onduidelijk wat de complicaties zijn.