Aantal faillissementen op recordhoogte

Het aantal faillissementen is in de eerste helft van dit jaar gestegen tot recordhoogte. Dat meldt de website Faillissementsdossier.nl maandag. Een kleine zevenduizend bedrijven vroegen in de eerste zes maanden van 2013 hun bankroet aan. Dat is dertien procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Wel steeg het aantal faillissementen in een lager tempo dan in het eerste semester van vorig jaar. "Het lijkt alsof het iets beter gaat. Het aantal bedrijven dat crisisresistent is, stijgt gestaag", aldus Marcel van den Berg, eigenaar van de website. Hij wijst daarbij op de krimp in faillissementen in de afgelopen maand, toen er veertien procent minder bedrijven op de fles gingen dan in mei.

De grootste groei in faillissementen in het eerste halfjaar vond plaats in de ICT. In die sector vroegen 183 bedrijven hun bankroet aan, liefst vijftig procent meer dan in de zelfde periode een jaar eerder. Vooral dienstverleners en leveranciers van hardware en kantoortechnologie hebben het zwaar. Ook bouwbedrijven staan nog steeds onder druk: het aantal faillissementen steeg daar met een kwart tot 968.