Egyptenaren roepen massaal om vertrek Morsi

Honderdduizenden tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi zijn zondag in Caïro en in andere steden de straat opgegaan om het aftreden van de president te eisen. Het is precies een jaar geleden dat Morsi aantrad. Zijn aanhangers hebben gezworen hun president te beschermen en de vrees is dan ook dat de betogingen op geweld uitlopen.

De grootste menigten staan op het Tahrirplein - twee jaar geleden het toneel van de opstand tegen Hosni Mubarak - en bij het presidentieel paleis. De protesten doen ook denken aan de betogingen die Mubarak in 2011 de kop kostten. De demonstranten scanderen zelfs dezelfde leus als toen: 'Het volk wil de val van het regime'. Ook in andere steden zoals Alexandrië, Mansoura, Tanta en Damanhour laten tienduizenden Egyptenaren van zich horen.

De betogers lijken vol vertrouwen dat ze Morsi ten val kunnen brengen. "Mubarak verdrijven duurde slechts achttien dagen terwijl hij de veiligheids- en inlichtingendiensten en een groot deel van de bevolking achter zich had", zegt Amr Tawfeeq, die samen met een christelijke vriend optrok naar het presidentieel paleis. "Morsi heeft niet alleen ons allemaal tegen hem maar ook het leger en de politie. Hij houdt het niet lang vol. We willen van hem af en we zijn bereid de prijs daarvoor te betalen. We weten dat er altijd een prijs moet worden betaald."

Ondanks het massale verzet tegen zijn bewind wil Morsi van geen wijken weten. Bij monde van een woordvoerder herhaalde hij nog maar eens zijn aanbod voor een dialoog met de oppositie, iets wat zijn tegenstanders al meermaals hebben afgeslagen.

In de buurt van het presidentieel paleis zijn duizenden islamisten samengekomen om hun steun aan de president te betuigen. Hun aantallen vallen echter in het niet bij die van Morsi's tegenstanders. De islamisten hebben zich uitgedost in zelfgemaakte beschermende kleding, helmen en dragen schilden en knuppels met zich mee, naar eigen zeggen om zich te beschermen.

Tot het protest zondag was opgeroepen door Tamarod, een organisatie van jonge activisten. Die beweren 22 miljoen handtekeningen tegen Morsi te hebben opgehaald. Zij willen hem, gesteund door de massa in de straat, tot aftreden dwingen.

De minister van defensie, generaal Abdel-Fattah el-Sissi heeft beide partijen gemaand een compromis te vinden. Hij waarschuwde afgelopen week dat het leger niet zal toestaan dat Egypte in 'een zwarte tunnel', zoals hij dat noemde, loopt.

Bij botsingen tussen de aanhangers en de tegenstanders van de president zijn de afgelopen dagen zeven doden gevallen. De aanhang van de president bestaat vooral uit de Moslimbroederschap en andere fundamentalistische moslims. Zijn tegenstanders worden gesteund door liberalen, christenen en gematigde moslims.

Zaterdag lieten acht parlementariërs weten hun ambt neer te leggen uit protest tegen Morsi's beleid. Ook een juridisch adviseur van de president stapte op.