[Tour] Dubbelslag voor Bakelants

Jan Bakelants heeft de tweede etappe in de Tour de France, van Bastia naar Ajaccio over 156 kilometer, op zijn naam geschreven. De renner van RadioShack, die het peloton net voorbleef, neemt ook de gele trui over van Marcel Kittel.

Vanuit de start reden Veilleux, Kadri en Perez weg. Lars Boom sloot zich even later bij hen aan. Hun voorsprong op het peloton liep al snel op. De Fransman Julien Simon probeerde zich bij de vier koplopers te voegen, maar slaagde daar niet in en werd uiteindelijk weer door het peloton teruggepakt. De maximale voorsprong van de kopgroep was iets meer dan drie minuten.

Zo'n 100 kilometer voor de streep was de voorsprong nog twee minuten. Aan de voet van de  Col de Bellagranajo, een berg van de derde categorie, hadden de vier koplopers anderhalve minuut. Boom was als eerste boven voor Perez Moreno. Het verschil met het peloton was toen al teruggelopen naar 45 seconden.

De Col de Serra, ook van de derde categorie, was de tweede beklimming van de dag. Aan de voet moesten Boom en Perez Moreno lossen. Uit het peloton plaatste Voeckler een demarrage en hij haalde Boom en Perez Moreno al snel bij en ging er overheen. In het peloton moesten de meeste sprinters lossen terwijl Kadri Veilleux had achtergelaten. Voeckler werd op de top van de Serra weer bijgehaald door het peloton.

Het peloton was Kadri inmiddels tot op een halve minuut genaderd. Aan de voet van de Vizzavona, een col van de tweede categorie, kreeg Kadri materiaalpech. Nadat hij weer op de fiets zat had hij nog maar een kleine twintig seconden voorsprong op het peloton. Vervolgens was het één kilometer onder de top Pierre Rolland die uit het peloton sprong, Kadri bijhaalde en hem achterliet. Rolland kwam als eerste boven.

Zo'n 45 kilometer voor de finish werd Rolland echter ook teruggepakt door het peloton. De groep met sprinters, en ook Hoogerland en Martin, reden op zeven minuten van het eerste peloton. Op 12 kilometer voor de finish kwam de Côte du Salario, een klim van maar één km maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 9%. Het eerste peloton had daar een voorsprong van ruim negen minuten op de groep Kittel. Gautier was als eerste boven voor Froome die net onder de top wegreed uit het peloton. Het verschil met het peloton was echter klein en Froome werd in de afdaling bijgehaald. Gautier werden even later ook weer teruggehaald.

Het bleef onrustig in het peloton met meerdere renners die demarreerden. Een groepje van zes renners, Chavanel  Fuglsang, Irizar, Flecha, Gorka, Bakelants en Mori wist een gat te slaan wat drie kilometer voor de streep zo'n tien seconden was. De kopgroep werkte echter niet samen. Bakelants sprong weg terwijl de rest werd teruggepakt. De Belg hield net stand en kwam als eerste over de finish voor het razende peloton.  

Uitslag tweede etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Jan Bakelants RSH BEL 3.43,11
2 Peter Sagan CAN TSJ +0,01
3 Michal Kwiatkowski OME POL z.t.
4 Davide Cimolai LAM ITA z.t.
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO z.t.
6 Julien Simon SOJ FRA z.t.
7 Francesco Gavazzi AST ITA z.t.
8 Daryl Impey ORI ZAF z.t.
9 Daniele Bennati SAX ITA z.t.
10 Segey Lagutin VAC OEZ z.t.
Submitter:  Bron: FOK!sport