'Deal Nederland met VS over privégegevens'

Nederland en andere Europese landen hebben met de VS samengespannen bij het op grote schaal verzamelen van persoonlijke communicatiegegevens. Dat meldt de Britse krant The Guardian zaterdag.

Behalve Nederland en Groot-Brittannië hebben Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje en Italië volgens de krant "geheime afspraken" met de Verenigde Staten. Volgens die afspraken zouden de landen informatie over mobiel telefoonverkeer en internetgebruik moeten afstaan op verzoek van de Amerikaanse geheime dienst NSA.

De bron van The Guardian is een voormalige Amerikaanse marineofficier. De man, Wayne Madsen, heeft ook bij de geheime dienst NSA gewerkt. Madsen zegt dat hij zijn verhaal heeft gedaan omdat volgens hem EU-politici maar "het halve verhaal" vertelden over de activiteiten van de NSA in Europa.

"Ik begrijp niet hoe Angela Merkel met een strak gezicht garanties kan eisen van Barack Obama en Groot-Brittannië, terwijl Duitsland zelf ook meedoet", aldus Madsen.

The Guardian deed de afgelopen weken onthullingen over de grote schaal waarop de NSA telefoon- en internetcommunicatie in de gaten houdt.

'Deal Nederland met VS over privégegevens'
'Deal Nederland met VS over privégegevens' (Foto: ANP)