Eerste Kamer krijgt het druk

De bulklading wetten die nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd wordt straks te groot. "Ze zeggen weleens dat onder druk alles vloeibaar wordt, maar dan kan ook veel exploderen", zei SP-senator Tiny Kox zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed.

Omdat wetsvoorstellen in de Tweede Kamer blijven hangen, komt de Eerste Kamer nog niet toe aan het beoordelen van deze wetten, legde Kox uit. Hij ziet meerdere ontwikkelingen waardoor het kabinet straks snel nieuwe wetten wil doorvoeren. Na het reces zorgt Prinsjesdag voor een lading werk. Ook moet de begroting vanwege Europese afspraken voor 1 januari zijn afgehandeld. Verder komen de gemeenteraadsverkiezingen eraan en dan willen VVD en PvdA wel iets in handen hebben om de kiezers te laten zien wat ze hebben bereikt, verwacht Kox.

De SP-senator wilde er niet aan dat de Eerste Kamer politieker is geworden. "De Eerste Kamer beoordeelt wetsvoorstellen op kwaliteit, uitvoerbaarheid, en ook op politieke inhoud. Dat hoort een politieke Kamer ook te doen, anders moeten we de Raad van State daar neerzetten. Dan kunnen we naar huis en iets leukers met onze tijd doen."

Dat het kabinet moeite heeft wetten langs de Eerste Kamer, waar het geen meerderheid heeft, te krijgen, zou komen doordat het kabinet niet met goede wetsvoorstellen komt. VVD-Europarlementariër Jan Mulder en oud-Rabobanktopman Herman Wijffels zeiden in de uitzending dat nieuwe verkiezingen niet de oplossing zijn, maar Kox dacht daar anders over. Als het kabinet er niet uitkomt is dat volgens hem juist het moment om de kiezers aan het woord te laten.