Van Gaal met voetbalvolk op homoboot

Voor het eerst in de geschiedenis vaart namens het Nederlandse voetbal een boot mee tijdens de Amsterdam Gay Pride. Dat maakte de KNVB zaterdag bekend. Bondsvoorzitter Michael van Praag en bondscoach Louis van Gaal varen mee op de voetbalboot. De complete selectie voor de boot wordt in aanloop naar de Gay Pride bekendgemaakt.

"Het voetbal vaart voor het eerst mee met de Canal Parade op zaterdag 3 augustus", laat Van Praag weten in een verklaring. "Ik zeg bewust 'het voetbal'. Trainers en spelers zullen laten zien dat onze sport staat voor een open en veilig sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn. Dat is niet alleen in het belang van de spelers, maar ook in het belang van de sport."

Van Praag vraagt met de deelname aan de Gay Pride verenigingen dit ook actief uit te dragen. "Een klimaat waarin homoacceptatie vanzelfsprekend is, ontstaat namelijk niet vanzelf."

De KNVB heeft in oktober vorig jaar in samenwerking met een aantal 'roze' partners het actieplan Voetbal Voor Iedereen gepresenteerd. In dit plan staan elf actiepunten benoemd om homoacceptatie in het Nederlandse voetbal te bevorderen.