'Weer Nederlandse jihadstrijder omgekomen in SyriŽ'

In Syrië is opnieuw een Nederlandse jihad'strijder' omgekomen. Het gaat om de van oorsprong Turkse M. Ö., die lange tijd van ronselen werd verdacht maar nooit is veroordeeld, schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van ingewijden. Voor zover bekend zijn nu drie Nederlandse moslims omgekomen in Syrië.

De strijder zou zo'n tweeënhalve week geleden zijn gesneuveld. Hij werd in 2002 in verband gebracht met het uitreizen van twee Eindhovense jongens naar de Indiase deelstaat Kasjmir. De jongens kwamen daar om na gevechten met soldaten. Ö. zat negen maanden vast op verdenking van ronselen, maar werd vrijgesproken.

In 2005 en 2007 werd Ö. opnieuw gearresteerd voor het assisteren bij jihadreizen van moslimjongeren uit Nederland, maar beide keren wist hij veroordeling te ontlopen. Onlangs deed een groep Haagse ouders aangifte tegen onder meer Ö. omdat hij jongeren ronselde voor de strijd in Syrië. Ö werd in 1970 geboren in Turkije. In Nederland woonde hij in Eindhoven, Rotterdam en Den Haag.

Van de drie Nederlandse jihadisten die in Syrië omkwamen was de 20-jarige Mourad M. de eerste. Hij was met ongeveer twintig jongeren vanuit Delft naar Syrië afgereisd. Het tweede slachtoffer was de 20-jarige Sofian E., een bekende van Mourad. Hij kwam uit de buurt van Rotterdam. In Syrië zouden inmiddels tientallen Nederlandse moslimsjongeren meevechten tegen president Bashar Assad.