Taakstraffen voor dreigtweets scholen Leiden

Drie pubers hebben donderdag taakstraffen van twintig uur gekregen voor het versturen van dreigtweets toen scholen in Leiden uit voorzorg werden gesloten. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag.

Op het Amerikaanse webforum 4chan.org kondigde iemand in april aan een leraar 'en zo veel mogelijk leerlingen' dood te schieten. Uit voorzorg werden alle middelbare en mbo-scholen in Leiden een dag gesloten. Daarna was er nog politiebewaking bij de scholen aanwezig.

Na deze dreiging sloegen ook de nu veroordeelde pubers aan het dreigen. Een 15-jarig meisje uit Oegstgeest verstuurde via het twitteraccount van haar broertje een bericht waarin stond dat een leraar in Leiden zou worden vermoord. Een 16-jarige jongen uit jongen uit Zoetermeer retweette een bericht dat scholen in Leiden waren gesloten vanwege de dreiging van een schietpartij, maar verving Leiden door Zoetermeer. Een 17-jarige jongen uit Leiden dreigde met een bom zelfmoord te plegen.

Voor het bericht op 4chan.org werd een 18-jarige Leidenaar opgepakt die zich had gemeld op de Nederlandse ambassade in Costa Rica. De jongen kwam na enkele dagen voorwaardelijk vrij. Zijn zaak moet nog worden behandeld. Hij heeft bekend betrokken te zijn geweest bij het plaatsen van het bericht, maar zou nooit de intentie hebben gehad om het dreigement uit te voeren.