Speed en lachgas steeds populairder

Lachgas en speed worden steeds vaker gebruikt in het Amsterdamse uitgaansleven. De 'partydrug' ghb blijkt daarentegen over zijn hoogtepunt heen. Dat blijkt vrijdag uit Antenne 2012, een jaarlijks onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en verslavingsinstelling Jellinek naar de drugsmarkt in de hoofdstad.

Lachgas wordt vooral buiten het reguliere clubcircuit gebruikt, op party's, raves en thuis. Het middel wordt meestal toegediend via ballonnen in combinatie met goedkope slagroompatronen. De reden van de toename is vooral de makkelijke verkrijgbaarheid.

De opmars van speed is volgens de onderzoekers deels te verklaren door de lage prijs. Ook wordt de drug vaak gedeeld door gebruikers. Cocaïne wordt vooral gebruikt door een oudere groep, die wat meer geld heeft te besteden.

Ook xtc blijft populair in de hoofdstad. Wel worden de pillen volgens het onderzoek steeds sterker en zuiverder. De kans om een gevaarlijk hoog gedoseerde pil, met meer dan 140 milligram MDMA, te treffen is ruim veertig procent. Meer dan tachtig procent van de pillen bevat uitsluitend of voornamelijk MDMA.

De houding tegenover het erg verslavende ghb wordt steeds kritischer, stellen de onderzoekers. Na meerdere incidenten met de vloeibare drug zijn gebruikers zich steeds bewuster van de gezondheidsrisico's.

Geblowd wordt er steeds minder in de Amsterdamse uitgaanswereld. Dit is een trend die al enige jaren aan de gang is. Niet alleen het rookverbod zou een rol spelen, maar het gebruik van cannabis zou steeds vaker raar worden gevonden.

Amsterdammers gaan steeds vaker op plekken buiten het reguliere clubcircuit. Vanwege de hoge prijzen voor toegang en alcohol en de strenge drugscontroles winnen alternatieve feesten aan populariteit.