Leidinggevende agenten strandrellen niet vervolgd

Drie agenten die tijdens de strandrellen in Hoek van Holland in 2009 de leiding hadden over het optreden van de politie, worden niet vervolgd voor een fatale politiekogel. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag bepaald. Hoewel er fouten zijn gemaakt, gaven de agenten geen opdracht om het vuur te openen.

Bij de rellen in augustus 2009 zagen in het nauw gedreven agenten zich genoodzaakt schoten te lossen. Een 19-jarige Rotterdammer kwam daardoor om het leven. De ouders van het slachtoffer hadden om vervolging gevraagd, maar volgens het OM viel de dood van de man de leidinggevenden niet te verwijten. De ouders hadden daarop een klacht ingediend.

Volgens het hof hadden de algemeen en operationeel commandant de situatie verkeerd ingeschat maar heeft de agent die schoot een persoonlijke afweging gemaakt. Ook kan niet worden vastgesteld dat als er vooraf aanvullende maatregelen waren genomen, de situatie niet uit de hand zou zijn gelopen. De derde agent had volgens het hof niet direct een leidinggevende rol.

Tegen de beslissing van het hof is geen beroep mogelijk. Eerder werd al bepaald dat de agent die het schot loste niet wordt vervolgd. Hij handelde uit noodweer, stelde het hof begin vorig jaar.