Ook maandag gesprekken met D66 en GroenLinks

Het kabinet praat maandag verder met D66 en GroenLinks over mogelijke steun van deze twee oppositiepartijen aan plannen op het gebied van onderwijs en de zogeheten kindregelingen. Dat bleek donderdagavond laat na afloop van overleg op het ministerie van Financiën in Den Haag.

D66-leider Alexander Pechtold sprak na afloop van 'constructief overleg'. GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik repte van een 'gesprek in heel goede sfeer'. "Maar de afstand is nog niet overbrugd of kleiner geworden", voegde hij eraan toe. Pechtold en Van Ojik zeiden te verwachten dat maandag duidelijk wordt of het kabinet en de twee oppositiepartijen inderdaad tot zaken kunnen komen.

Pechtold en Van Ojik hebben donderdagavond duidelijk gemaakt wat zij eisen in ruil voor hun steun aan onder meer het sociaal leenstelsel en de versobering van de kindregelingen. D66 wil dat de bezuinigingen op onderwijs van tafel gaan, GroenLinks wil 'vergroening' van het belastingstelsel. Het kabinet moet vrijdag in de ministerraad bespreken in hoeverre het aan de eisen tegemoet wil komen, stelden Pechtold en Van Ojik.

Het kabinet zoekt naar steun van een deel van de oppositie voor de plannen, om verzekerd te zijn van een meerderheid in de Eerste Kamer. Daarnaast speelt de zes miljard aan extra bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren. Daarover is donderdagavond niet rechtstreeks gesproken, maar wel indirect. D66 eist dat eventueel extra geld voor het onderwijs niet meteen weer wordt wegbezuinigd.

Bij de gesprekken waren namens het kabinet aanwezig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).