[Tour] De statistieken

Morgen gaat op Corsica de 100e Tour de France van start. Net als de afgelopen vijf jaar heeft voormalig FOK!sportcrew lid TheArt een topic gestart met daarin de opvallendste statistieken van de 198 Tourdeelnemers.

Van de 198 komen er liefst 42 uit Frankrijk. Spanje volgt met 27 renners, waarna Italië (18) en Nederland (17) de top vier vervolledigen. De renners zijn bij elkaar gemiddeld 29 jaar oud, waarbij Jens Voigt met zijn bijna 42 jaar de oudste renner is. De jongste renner is Danny van Poppel, die met zijn 19 jaar de jongste renner is die meedoet sinds de Tweede Wereldoorlog.

Van Poppel is één van de liefst 54 debutanten in de Tour de France. Zes daarvan fietsen er bij Lampre, terwijl BMC en Saxo-Tinkoff geen enkele debutant heeft in de ploeg. Mede daardoor staan ze ook in het rijtje van de meest ervaren ploegen in de wielerronde. Echter delven ze daarin het onderspit tegenover RadioShack, dat met zijn negen renners op 48 Tourdeelnames uitkomt.

De meest ervaren Tourdeelnemer is echter de Australiër Stuart O’Grady. De renner van Orica-GreenEdge zal met zijn zeventiende deelname het record van George Hincapie evenaren. Samuel Dumoulin staat in dat lijstje op de gedeelde tiende plaats met negen deelnames. Het is aan te nemen dat hij in al die negen deelnames de kleinste renner was. In ieder geval is hij met zijn 1.59 meter en 57 kilo zowel de kleinste als de lichtste deelnemer.

Ian Stannard van Sky heeft de twijfelachtige eer om met 83 kilo de zwaarste renner te zijn. De langste deelnemer is de Duitser Marcel Sieberg met zijn 1.93 meter. Wil je nog meer statistieken zien, of heb je zelf nog een leuke statistiek over de Tour de France. Kijk dan op het Tour de France subforum!