Pro-corruptiewet Brazilië uitgesteld

Het Braziliaanse congres heeft woensdag een omstreden wetsvoorstel over het inperken van de onderzoeksbevoegdheden van het openbaar ministerie op de lange baan geschoven. Tegen de wet, ook bekend als PEC37, bestond veel verzet, omdat velen vreesden dat het moeilijker zou worden om corruptie aan te pakken. Het Congres stemde bijna unaniem in met het voorstel om het plan te laten varen.

In Brazilië is het al dagen onrustig. Er wordt massaal geprotesteerd tegen de Braziliaanse overheid die te weinig zou doen voor de burger. Ook de hoge belastingdruk, een prijsverhoging van het openbaar vervoer en de vele miljoenen die in het aanstaande wereldkampioenschap voetbal worden gestoken zijn tegen het zere been van de demonstranten. De protesten van de afgelopen tijd zijn de grootste in twintig jaar.

Bij veel protesten waren spandoeken te zien waarop betogers eisten dat PEC37 van tafel moest. "PEC37 diende slechts om de corrupten te beschermen", zei Aline Campos, een 29-jarige demonstrante. "De samenleving wil dat er meer wordt gedaan aan het bestrijden van corruptie en niet minder."

Voor de massale protesten op 17 juni uitbraken leek het er nog op dat PEC37 moeiteloos door het congres zou worden geloodst.