Van Ojik verkozen tot Fair Politician of the Year

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik is gekozen tot Fair Politician of the Year 2012-2013. Het Kamerlid heeft zich volgens de organisatie achter de prijs, de Foundation Max van der Stoel, het afgelopen jaar van alle 150 Kamerleden het meest ingezet voor een eerlijk beleid ten opzichte van ontwikkelingslanden.

Van Ojik zette zich keer op keer in voor de belangen van ontwikkelingslanden, zo luidt de motivering van de aan de PvdA verbonden organisatie. Het Kamerlid wordt geprezen omdat hij minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lillianne Ploumen (PvdA) erop bleef aanspreken dat een grotere rol van handel en het Nederlandse bedrijfsleven niet ten koste mag gaan van ontwikkelingslanden en armoedebestrijding.

Van Ojik laat in een reactie weten de prijs te zien als 'een extra aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan'. "Want eerlijk delen gaat niet alleen over Nederland. Ik zie eerlijk delen breder, dus ook over grenzen heen en met toekomstige generaties."

De Foundation Max van der Stoel, een voortzetting van de Evert Vermeer Stichting, geeft gedurende het parlementaire jaar punten aan Kamerleden die zich tijdens debatten, met Kamervragen of moties inzetten voor 'fair' beleid. Wie aan het eind van het parlementaire jaar het meeste punten heeft mag zich de meest 'faire' politicus noemen.

Van Ojik zit sinds september vorig jaar weer in de Tweede Kamer. In oktober volgde hij Jolande Sap op als fractievoorzitter. Van Ojik neemt de prijs woensdag in ontvangst. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind won de award vorig jaar.