Angry Birds-bedrijf wordt game-uitgever

Het Finse gamebedrijf Rovio richt zich niet langer alleen op het maken van spelletjes, maar wordt ook uitgever van andermans werk. Deze tak van het bedrijf is gedoopt tot Rovio Stars. De Angry Birds-maker geeft onder meer Icebreaker: A Viking Voyage, gemaakt door de Britse studio Nitrome, en Tiny Thief van de Braziliaanse ontwikkelaar Five Ants uit.

Het bedrijf belooft ontwikkelaars te helpen met pr en marketing. Daarnaast assisteert het bij de productie van een spel. Het is niet bekend hoe de klanten van Rovio Stars geselecteerd worden, maar studio's kunnen via de website van het gamebedrijf zelf een spel opsturen.

Na het enorme succes van Angry Birds, waarvan het eerste deel in 2009 werd uitgegeven, heeft Rovio verschillende nieuwe spellen gemaakt. Met Bad Piggies had het bedrijf een klein succesje, maar de puzzelgame Amazing Alex wist geen potten te breken. Ook een smartphone- en tabletspelletje rond de animatiefilm The Croods viel tegen.

Ondertussen heeft het Finse bedrijf veel initiatieven ontwikkeld rond de Angry Birds-reeks. Naast 1,7 miljard gedownloade spelletjes verdient het bedrijf geld met de verkoop van merchandising, waaronder knuffels en t-shirts, de distributie van een animatieserie en er is een film in de maak.