Australië weigert tweede game om drugs

Het Australische keuringsorgaan OFLC heeft voor de tweede keer deze week een game geweigerd vanwege verwijzingen naar drugsgebruik. In een verklaring laat gamestudio Undead Labs weten dat de zombiegame State of Decay aangepast moet worden om aan de Australische regels te voldoen. Dinsdag werd al bekend dat Saints Row IV geweigerd is vanwege vermeend seksueel geweld en drugsverwijzingen.

Ondanks de introductie van een leeftijdsaanduiding voor volwassenen, de equivalent van de achttienpluskeuring in Europa, worden toch nog spellen geweigerd door het overheidsorgaan. "Het tonen van het gebruik van verboden middelen en daar beloningen tegenover stellen is niet toegestaan volgens het handboek voor computergames", liet de Australische keuringsdienst weten in een verklaring. De nieuwe regelgeving, die soepeler zou moeten zijn, werd in januari ingevoerd.

Dat de regelgeving in Australië nog zoveel anders is in vergelijking met Europa en de Verenigde Staten is niet altijd gemakkelijk voor ontwikkelaars. "Het is frustrerend", zei een woordvoerder van gamestudio Undead Labs in een verklaring. Het spel wordt nu aangepast om aan de regels te voldoen. Zo worden de namen van bepaalde medicaties aangepast.

In games worden drugs nog wel eens gebruikt als pepmiddel, waardoor het gamepersonage bijvoorbeeld tijdelijk krachtiger is. In de actiegame Max Payne 3 neemt het hoofdpersonage om de haverklap antidepressiva, terwijl drugs in het schietspel Haze gebruikt worden om speciale superkrachten te krijgen.