Obama ontvouwt klimaatplannen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag zijn plannen ontvouwd om klimaatverandering tegen te gaan. Hij kondigde aan dat de regering een eind zal maken aan de praktijk dat kolengestookte elektriciteitscentrales onbeperkt kooldioxide kunnen uitstoten in de atmosfeer. Ook zei hij dat de Keystone XL-pijpleiding van de teerzanden in Canada naar de olieraffinaderijen in Texas alleen mag doorgaan als is aangetoond dat het de CO2-uitstoot 'niet significant verergert'.

"Ik weiger jullie generatie en toekomstige generaties te veroordelen tot een planeet die niet meer te repareren is", zei Obama tot een gehoor van studenten aan de Georgetown-universiteit in Washington.

Obama zei dat de Verenigde Staten het voortouw moeten nemen om de opwarming van de aarde af te remmen. Het land heeft volgens hem de technische kennis en middelen in huis om die rol op zich te nemen. Kritiek van Republikeinse zijde, dat zijn plannen het economisch herstel in gevaar brengen en tot hogere kosten en verlies aan werkgelegenheid zullen leiden, wees hij van de hand. "Dat zeggen zij altijd. En telkens hebben zij het fout."

Obama zei ook dat er een eind moet komen aan Amerikaanse steun voor publieke financiering van nieuwe kolencentrales in het buitenland, met uitzondering misschien van de armste landen, mits daarbij de schoonste technologie wordt gebruikt die voorhanden is. Hij beloofde samen te werken met grote vervuilers als China en India; zo bereikte hij onlangs met de Chinese leider Xi Jinping een akkoord over uitfasering van fluorkoolwaterstoffen, krachtige broeikasgassen die onder meer in airconditioners en koelkasten worden gebruikt.

Om zijn plannen door te voeren wil Obama waar mogelijk gebruikmaken van zijn uitvoerende bevoegdheden als president. Congresleden kunnen echter wetgeving doorvoeren om dit te dwarsbomen. Bovendien zullen regels voor reeds bestaande elektriciteitscentrales vrijwel zeker worden aangevochten voor de rechter.

Obama wil meer windmolenparken en zonnecollectoren toestaan op land dat publiek eigendom is. Ook socialewoningbouwprojecten zullen meer duurzame energie gaan opwekken. Zijn plan is echter voornamelijk gericht op nieuwe en bestaande elektriciteitscentrales. Veertig procent van de Amerikaanse kooldioxide-uitstoot komt van van elektriceitscentrales. De regering-Obama heeft al strengere regels voor nieuwe centrales voorgesteld, maar die zijn nog niet definitief. De aankondiging van dinsdag is de eerste publieke bevestiging dat Obama ook de uitstoot van bestaande centrales wil aanpakken.

Er kunnen volgens Obama ook stappen worden gezet om elektrische apparaten en lampen zuiniger te maken. Ook kan er meer elektriciteit worden opgewekt door bestaande stuwdammen.

Een woordvoerder van de grote elektriciteitsbedrijven zei dat de sector al lang het belang van een aanpak van de klimaatverandering inziet en al twintig jaar werkt aan vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De sector zal bekijken in hoeverre het nieuwe beleid 'ineengrijpt' met de eigen maatregelen, zei Tom Kuhn van het Edison Electric Institute.