Erdogan haalt uit naar betogers

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag hard uitgehaald naar de betogers in Turkije. Volgens hem maken de demonstranten deel uit van een samenzwering die tot doel heeft Turkije schade toe te brengen. Ook een BBC-journalist moest het ontgelden.

Erdogan zei in een toespraak dat de protesten in Turkije het werk zijn van krachten die willen voorkomen dat Turkije groeit. Volgens de premier is in Brazilië hetzelfde aan de hand. Ook daar zou een samenzwering aan het werk zijn. Erdogan legde een verband met de afbetaling van de schulden bij het Internationaal Monetair Fonds.

"Reeds vanaf het begin hebben sommige mensen, afkomstig uit het buitenland en Turkije, geprobeerd om de protesten af te schilderen als onschuldig en rechtvaardig. De politie werd ervan beschuldigd systematisch geweld te gebruiken", aldus Erdogan. "Sommige media in Turkije zijn provocateurs en ook buitenlandse media hebben hier aan deelgenomen."

Hij noemde de Turkse BBC-verslaggeefster Selin Girit niet bij naam, maar zei wel dat een BBC-reporter 'deel uitmaakt van een samenzwering tegen haar eigen land'. "Hun doel is democratie tegen te houden, de Turkse economie en het toerisme te schaden", aldus de premier.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak maandag voor het eerst sinds de protesten begonnen met Erdogan. Volgens het Witte Huis bespraken de twee leiders 'het belang van geweldloosheid en van de vrijheid van meningsuiting', alsook van de vrijheid van vereniging en van een vrije pers.

Thorbjorn Jagland, secretaris-generaal van de Raad van Europa, sprak dinsdag met Erdogan in Ankara. Jagland zei een aantal mensenrechtenkwesties te hebben aangekaart, waaronder het afschieten van traangas door de politie van Istanbul in een hotel waar demonstranten toevlucht hadden gezocht. Jagland verwees naar enkele uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, waarin bijvoorbeeld het afschieten van traangas in een afgesloten ruimte ontoelaatbaar is verklaard. "Het is belangrijk om aan de autoriteiten over te brengen dat zij de verantwoordelijkheid hebben om op zo'n manier te reageren dat zij geen verder geweld uitlokken", zei Jagland.

Erdogan beschuldigde dinsdag het hotel, Divan, en de eigenaren, de steenrijke familie Koc, van hulp aan criminelen. "Degenen die vochten met de politie doken er onder. De eigenaren boden hun gastvrijheid. U weet dat het tegen de wet is om criminelen onderdak te bieden", zei Erdogan.

Eveneens dinsdag pakte de Turkse politie zeker twintig mensen op die betrokken zouden zijn bij gewelddadige protesten. Op dertig adressen in de hoofdstad Ankara werden huiszoekingen gedaan. De arrestanten zouden banden hebben met terreurgroepen. Daarnaast zouden ze worden verdacht van het 'aanvallen van de politie en beschadigen van het milieu'. Het was de tweede keer deze week dat de Turkse politie een actie tegen betogers uitvoerde.