Weer bomaanslagen in Irak

Opnieuw zijn in Irak bomaanslagen uitgevoerd. Zeker twaalf mensen kwamen dinsdag om het leven bij aanslagen op een minibus met pelgrims en een groep demonstranten. Tientallen mensen liepen verwondingen op.

In de stad Tuz Khormato, in het noorden van Irak, blies een zelfmoordterrorist zich op te midden van een groep Turkmeense betogers, aldus een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Salahuddin. De betogers waren de straat opgegaan om meer veiligheid te eisen, nadat zondag in de stad een dodelijke aanslag met een bomauto plaatshad. Bij de aanslag van dinsdag vonden zeven mensen de dood, nog eens 52 mensen raakten gewond.

De andere aanslag had plaats ten zuiden van Bagdad. Een minibus met pelgrims werd getroffen door een bom. Vijf sjiitische pelgrims kwamen om het leven. De bus was onderweg naar de voor sjiieten heilige stad Karbala.

Eerder op de dag werd een kerk in Bagdad onder vuur genomen. Daarbij raakten drie mensen gewond.

Veiligheidstroepen en sjiitische Irakezen zijn geregeld doelwit van de Iraakse tak van Al-Qaida. Sinds begin april zijn al meer dan tweeduizend bij aanslagen om het leven gekomen. Opstandelingen lijken in Centraal- en Noord-Irak aan kracht te winnen.