'Regeringsvliegtuig vaak leeg de lucht in'

Het regeringsvliegtuig gaat gemiddeld dertig keer per jaar leeg de lucht in. Ministers en staatssecretarissen mogen zelf bepalen waar zij in- en uitstappen, waardoor het toestel geregeld tussen Rotterdam en Amsterdam moet pendelen. Dat schrijft het AD dinsdag op basis van eigen onderzoek.

De Fokker 70 van de regering ging in de afgelopen drie jaar 91 keer leeg de lucht in om 59 werkbezoeken mogelijk te maken. Het vliegtuig staat gestationeerd op Schiphol maar politici kiezen er vaak voor om op de luchthaven van Rotterdam op te stappen, omdat dat iets dichterbij Den Haag ligt en hen zo een kwartier tijdwinst geeft.

Het toestel kan niet in Rotterdam blijven omdat de faciliteiten daar ontbreken. Ook het onderhoud aan het vliegtuig gebeurt op Schiphol. Daar staat tevens een beveiligde hangar voor het vliegtuig.

De bewindslieden vlogen van 2010 tot 2012 in totaal zo'n 272 uur, wat ruim 1,3 miljoen euro kostte. Het koninklijk huis, de andere grootgebruiker, maakte 167 tripjes. Dat kostte bij elkaar 1,8 miljoen euro.