Belgen kwaad over komst evangelist uit Nederland

In de Belgische gemeente Middelkerke is ophef ontstaan over de komst van de Nederlandse evangelist Bert Bruinekreeft. Na een klacht van een gemeenteraadslid liet burgemeester Janna Rommel-Opstaele dinsdag weten dat het onmogelijk is het bezoek van de omstreden evangelist te verhinderen.

Bruinekreeft beweert onder meer dat hij via gebed mensen kan genezen van kanker en homoseksualiteit. Hij wil gedurende twee weken gebedsgenezingen uitvoeren in het Belgische dorpje. Gemeenteraadslid Geert Verdonck vindt de praktijken van Bruinekreeft 'beneden alle peil' en 'schandalig'.

Maar de gemeente kan weinig doen. "We hebben alles onderzocht en bekeken, maar we kunnen ze niet weigeren. De tenten staan ook op privéterrein en tot op heden zijn er nog geen onregelmatigheden vastgesteld binnen de groepering", zei Rommel-Opstaele.

Bruinekreeft is ook in Nederland niet onomstreden. De voormalige autohandelaar lichtte naar eigen zeggen zowel klanten als de belastingdienst op. Hij is al verschillende keren aangeklaagd wegens racisme, ondermeer vanwege de uitspraak dat Jezus tegen hem gezegd zou hebben dat de Joden 'kinderen van de duivel' zijn.