VVD boos over kraakles in gemeentepand Amsterdam

De VVD in het Amsterdamse stadsdeel West eist dat een kraakspreekuur in de zogenoemde Vondelbunker wordt beëindigd. De partij noemt het in een verklaring absurd dat in een pand van de gemeente strafbare acties worden voorbereid.

Een culturele stichting huurt de bunker in het Vondelpark van de gemeente en stelt die beschikbaar voor een wekelijks studentenkraakspreekuur. "Voor al je vragen over kraken, het vinden van medekrakers en alle hulp met betrekking tot het zetten van je eigen kraak!", prijst sksu.nl het spreekuur aan. "Stadsdeel West faciliteert de planning en voorbereiding van kraakacties, en dus strafbare acties", schrijft fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam-West Nils Lamme.

De stadsdeelraad is volgens Lamme eerder op het verkeerde been gezet omdat portefeuillehouder Godfried Lambriex (PvdA) ontkende dat kraken vanuit de bunker, een voormailge atoomschuilkelder, wordt ondersteund.

De verhuur moet volgens de partij direct worden opgezegd. De partij kondigt aan dinsdag tijdens de raadsvergadering een motie hiertoe in te dienen. Ook zou het bestuur de stadsdeelraad uitleg verschuldigd zijn. "Eventuele consequenties voor portefeuillehouder Lambriex laat de VVD afhangen van de uitkomst van het debat."

De cursus leidde in 2008 overigens al tot Kamervragen van de PVV, maar toen was er nog geen kraakverbod.

Stadsdeel West kon niet direct op het bericht van de VVD reageren. De organisatoren van het kraakspreekuur waren niet direct bereikbaar.