Plagiaat door seksuologen RUG

Drie seksuologen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben zich schuldig gemaakt aan plagiaat. Dat meldt de universiteitskrant UK. Een ruim twintig jaar oud artikel is teruggetrokken door The Annual Review of Sex Research.

Het drietal vroeg onder meer geen toestemming voor gebruik van een eerder geschreven artikel aan een Amerikaanse co-auteur. Ook werd niet verwezen naar het proefschrift van de Amerikaanse onderzoekster Diana Jefferey. Volgens de UK waren twee van de drie al eerder betrokken bij een artikel uit 2009 dat werd teruggetrokken wegens 'substantiële overlap'.

Jefferey liet maandag aan het NRC Handelsblad weten dat de twee ook in vier andere artikelen haar auteursrecht geschonden. Dat zou ook gelden voor het proefschrift van het tweetal.

Een woorvoerder van het UMCG stelt maandag dat de twee meenden te kunnen volstaan met een gebruikelijke verwijzing naar de eigen literatuurreview. Daarmee schonden zij echter wel de auteursrechten van hun co-auteur. Met betrekking tot de kwestie uit 2009 zijn de onderzoekers ernstig berispt met vermelding in het personeelsdossier.