Reizigers gewaarschuwd om hondsdolheid in Spanje

Nederlandse reizigers moeten oppassen dat ze geen rabiës oplopen in Spanje. De ziekte is vastgesteld in het Spaanse plaatsje Argés, dat zo'n tien kilometer van de stad Toledo ligt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) waarschuwen reizigers daarom de komende tijd extra op te passen met dieren in dit gebied.

De NVWA en de KNMvD adviseren Nederlanders die een huisdier meenemen naar Spanje te vermijden dat hun dier in contact komt met Spaanse honden of andere zoogdieren. Rabiës is ook wel bekend als hondsdolheid. De ziekte kan voor mensen dodelijk zijn. Het rabiësvirus kan worden opgelopen door dieren die bijten, krabben of likken aan een hand waar een wondje op zit.

De Spaanse autoriteiten hebben na de ontdekking van de rabiësbesmetting beperkingen ingesteld die in eerste instantie voor een halfjaar gelden. Zo geldt in sommige gebieden een aanlijnplicht voor honden en een vaccinatieplicht voor honden, katten en fretten. Het gaat hierbij om een gebied van twintig kilometer rond Argés in de provincie Castilla, in de gemeenten Banyoles, Porqueres en Montcadai Reixac y Piera in de provincie Catalonië en in de gemeente Monzon in de provincie Aragon. Ook worden loslopende honden en katten in deze gebieden onderzocht op rabiës en in quarantaine geplaatst of afgemaakt.

Hondsdolheid komt in de meeste West-Europese landen niet meer voor. Incidenteel komt een besmetting echter toch voor. Het rabiësvirus kan meekomen met huisdieren die door reizigers worden meegenomen uit hun vakantieland. De NVWA en de KNMvD adviseren reizigers daarom geen dieren mee naar huis te nemen.