Extra vaccinatie om mazelen

Kinderen die een verhoogd risico lopen om met mazelen besmet te raken, kunnen een extra vaccinatie krijgen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Zorg en Milieu (RIVM) maandag. Aanleiding voor de extra vaccinatie is de uitbraak van de ziekte in de bible belt, die loopt van Zeeland tot de Veluwe. Relatief veel ouders in de strenggelovige bijbelgordel laten hun kinderen niet inenten.

Twee groepen kinderen komen in aanmerking voor de prik. Het gaat om kinderen van zes tot veertien maanden oud die wonen in gemeenten waar minder dan negentig procent van de kinderen is ingeënt tegen de ziekte. Kinderen van een half tot 19 jaar oud die behoren tot de reformatorische gezindte, krijgen ongeacht hun woonplaats een uitnodiging.

Kinderen ouder dan zes maanden worden niet langer tegen de ziekte beschermd door antistoffen van de moeder. De reguliere prik tegen de mazelen volgt echter pas als kinderen veertien maanden oud zijn. De extra prik moet die periode overbruggen. Kinderen die de reguliere prik niet hebben gehad, wordt geadviseerd deze alsnog te halen.

De mazelen worden veroorzaakt door een virus, dat wordt verspreid met hoesten en niezen. De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. De ziekte kan ook tot hersenontsteking of sterfte leiden, maar dat komt in ontwikkelde landen weinig voor.