Agent niet vervolgd voor neerschieten collega

Een agent die half februari een collega per ongeluk neerschoot bij een schietincident op de A50 wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten na onderzoek door de Rijksrecherche. Het slachtoffer raakte zwaargewond. De agent schoot in de veronderstelling dat het om een gewapende verdachte ging.

Het schietincident ontstond na een achtervolging. Agenten surveilleerden in de nacht van 15 op 16 februari op de A50 tussen Apeldoorn en Zwolle toen een automobilist niet wilde meewerken aan een controle. Ter hoogte van knooppunt Hattemerbroek kon hij worden gestopt, waarna vijf agenten hun dienstwapen trokken. De politie vermoedde dat de verdachte mogelijk een vuurwapen op zak had.

Een van de agenten schoot daarop bewust op een silhouet met wapen in de berm omdat hij dacht dat de verdachte uit de auto was gestapt. Het bleek echter om een van zijn collega's te gaan.

De politieman schoot omdat hij dacht dat zijn collega's in direct gevaar verkeerden. Volgens de Rijksrecherche is zijn handelwijze 'gezien de omstandigheden' niet onbegrijpelijk. Hij wordt daarom niet strafrechtelijk vervolgd. De 37-jarige verdachte uit Wolvega bleek overigens geen wapen bij zich te dragen.