Tbs'er krijgt cel voor verkrachten begeleidster

Een 28-jarige tbs'er is maandag tot vijf jaar celstraf veroordeeld voor het verkrachten van zijn begeleidster tijdens begeleid verlof. Ook kreeg hij opnieuw tbs met dwangverpleging opgelegd. Dat heeft de rechtbank in Almelo bepaald, laat zijn advocaat weten.

De man, die in de kliniek Oldenkotte in Rekken zat, vergreep zich in september aan zijn begeleidster. Hij sloeg haar tijdens een fietstochtje bewusteloos en verkrachtte haar vervolgens in een maisveld, net over de Duitse grens bij Haaksbergen.

De rechtbank oordeelde verder dat sprake was van een poging tot doodslag en geen poging tot moord, zoals justitie vindt. De man wurgde zijn begeleidster, maar zou dat alleen hebben gedaan om haar uit te schakelen om daarna zelfmoord te plegen. Dat mislukte echter, waarna hij de kliniek op de hoogte bracht.

De tbs'er ging voor zijn daad goed voorbereid op pad. Zo had hij 's nachts al besloten touw en plakband mee te nemen tijdens zijn verlof. De nacht voor het verlof nam de man twintig ritalinpillen in, terwijl hij wist dat hij daar agressief van zou worden.

De man is drie keer eerder veroordeeld wegens verkrachting, aanranding en poging tot verkrachting. Hij kreeg eerder ook al tbs opgelegd. De behandeling liep voorspoedig, waardoor hij in aanmerking kwam voor begeleid verlof.