'Meer scholieren kunnen niet goed fietsen'

Steeds meer scholieren die naar de middelbare school gaan, kunnen niet goed fietsen. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN) maandag in het AD. Ook worden vooral in grote steden steeds minder fietsexamens afgenomen.

Kinderen kunnen niet goed fietsen of hebben geen fiets, aldus een woordvoerder van VVN in de krant. Onder meer ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen, zijn schuldig aan deze ontwikkeling, zegt verkeersdocent Ronald Wittenberg in de krant. Hij spreekt van een 'achterbankgeneratie'.

Uit cijfers van de Fietsersbond blijkt dat het aantal kinderen tussen de 12 en 18 jaar dat na een fietsongeluk in het ziekenhuis belandt, veel hoger is dan dat van kinderen onder de 12 jaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt verder dat het aantal dodelijke fietsslachtoffers onder de 15 jaar is toegenomen. In 2010 waren dat er nog negen, vorig jaar ging het om dertien slachtoffers.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) belooft in een brief aan de Tweede Kamer het probleem onder de aandacht van gemeenten te brengen, aldus het AD.