VS: teleurgesteld in Hongkong omwille Snowden

De Verenigde Staten zijn teleurgesteld in Hongkong (en de rest van de wereld is teleurgesteld in de VS) omdat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden ondanks herhaalde verzoeken niet is gearresteerd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zondag (lokale tijd) bekendgemaakt het niet eens te zijn met die beslissing.

Ook laat Amerika weten dat er in de onderlinge contacten op geen enkel moment door Hongkong is gewezen op fouten in het uitleveringsverzoek. Het verzoek van de Verenigde Staten aan Hongkong om Snowden te arresteren en uit te leveren, voldeed volgens Hongkong niet aan alle eisen.

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei zondag dat de Verenigde Staten het paspoort van Snowden hebben ingetrokken. Snowden, die Ecuador om politiek asiel heeft gevraagd, reisde eerder op de dag van Hongkong naar Moskou.

Amerika heeft zelf nog niet formeel gereageerd op de verzoeken van diverse landen om meer opheldering over de grootschalige, wereldwijde afluisterpraktijken, anders dan te zeggen dat het 'noodzakelijk' zou zijn. Ook zouden er - naar eigen zeggen - tientallen aanslagen zijn voorkomen.