Overleg bewapening Syrische rebellen

Topambtenaren van elf landen, waaronder de VS, komen zaterdag in Doha, Qatar, bijeen om te praten over bewapening van de Syrische opstandelingen. Dat heeft een Franse diplomaat woensdag bekend gemaakt.

Er komen delegaties van minstens elf landen waaronder ook Groot-Brittannië, Frankrijk en Saudi-Arabië. Besproken wordt een verzoek van het Vrije Syrische leger om modern wapentuig te krijgen voor de strijd tegen het leger van Bashar Assad. Vorige week besloot de Amerikaanse president Barack Obama de Syrische opstandelingen te gaan bewapenen nu Assads leger kennelijk chemische wapens heeft gebruikt zoals het zenuwgas sarin.

De EU besloot al eerder onder zware druk van Groot-Brittannië en Frankrijk, het wapenembargo voor Syrië te laten vallen. Later verklaarde de Britse premier David Cameron dat er niet meteen wapentuig geleverd zou worden. De Franse minister van buitenlandse zaken, Laurent Fabius, had het over wapenleveranties na 1 augustus.

Rusland, de VS en de Verenigde Naties proberen nog steeds een vredesconferentie voor Syrië te organiseren. Die zou deze maand hebben plaatsgehad maar het beraad is al verplaatst naar juli. De Syrische oppositie weigert aan een conferentie deel te nemen zolang Hezbollah in Syrië met Assad meevecht en de president zelf aanblijft.