'Vlees van gedode ganzen kan verkocht'

Het vlees van wilde ganzen die vanuit het oogpunt van beheer zijn gedood, kan worden verkocht voor consumptie. De mogelijkheden daarvoor zijn goed, is de conclusie van een onderzoek de HAS Hogeschool in Den Bosch in opdracht van de provincie Noord-Brabant.

Uit het onderzoek zou blijken dat het mes aan twee kanten snijdt: de inkomsten kunnen ten goede komen aan natuurbeheer, terwijl het vlees van de dieren nuttig wordt gebruikt. Voorwaarde is wel dat de gang van de gans naar de keuken goed wordt georganiseerd. Zo moeten op een aantal locaties centrale koeleenheden worden geplaatst. Van daaruit volgt controle en verwerking door de poelier.

Ook moet de marketing van natuurganzenvlees op stoom komen, aldus de onderzoekers. Gans wordt volgens de onderzoekers geassocieerd met begrippen als 'lekker' en 'voor bijzondere gelegenheden'. Van de ondervraagden heeft slechts 26 procent ooit gans gegeten. Van hen geeft 74 procent aan natuurvlees van ganzen nogmaals te willen eten.

De Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout noemt het rapport een goede aanzet om nieuwe wegen in te slaan 'bij een evenwichtig beheer van de ganzenpopulatie'. "Inkomen, beheer en voeding komen zo in een nieuwe aanpak bijeen."