Hongerstakers Gitmo omstreden medicijn toegediend

Nadat ruim 100 aanwezige gevangenen eerder dit jaar in hongerstaking gingen, zijn de 'Standard Operating Procedures' van Guantanamo Bay aangepast. 

Niet ten goede, blijkt helaas: de nieuwe procedure schrijft hongerstakers een zeer omstreden middel voor. De stof metoclopramide veroorzaakt neurologische aandoeningen en tardieve dyskinesie, ofwel oncontroleerbare stuiptrekkingen. Dat meldt Al Jazeera.

Depressie, stuiptrekkingen, misvormingen
De hongerstakers, die volgens de VS te gevaarlijk zijn om vrij te laten hoewel wegens gebrek aan bewijs geen rechtszaken kunnen worden aangespannen, krijgen nu (vastgebonden) voedsel toegediend, met behulp van een masker, plastic buizen en voornoemde heftige medicatie. 

Klik hier voor een afbeelding van de 'force-feed chair'. Hoewel het middel de kotsneigingen tegengaat die het gedwongen toedienen van voedsel veroorzaakt, zorgt het zoals gesteld ook voor allerlei vreselijke aandoeningen.

Enkele bijwerkingen die in verband worden gebracht met het middel, zijn onder andere stuiptrekkingen van tong, armen, handen, benen en gezicht, depressie, zelfmoordneigingen, uiterlijke misvormingen en onherstelbare neurologische schade.

De bijwerkingen komen meestal voor bij patiënten die het middel langer dan drie maanden gebruiken; in Guantanamo wordt reeds ruim vier maanden gestaakt.

Honderden rechtszaken en klachten
Een Britse mensenrechtenorganisatie, Reprieve, heeft deze week geklaagd bij de Amerikaanse evenknie van de VWA, FDA. Ze vragen de organisatie “alle mogelijke maatregelen te nemen om verder gebruik van metoclopramide bij het gedwongen toedienen van voedsel in Guantanamo, te voorkomen.” 

Op dit moment lopen er in de VS daarnaast al ettelijke honderden rechtszaken van patiënten die na het gebruik van Reglan, de Amerikaanse (goedgekeurde) variant van het goedje, bijwerkingen kregen.

Guantanamo ontkent alles
Luitenant-kolonel Samuel House, een woordvoerder van Guantanamo Bay, ontkent beide langdurig toedienen van het middel als de schadelijkheid daarvan. In een reactie stelt House:

“Alle medicatie die we aan gevangenen geven heeft dezelfde FDA-goedkeuring als medicatie die we aan soldaten toedienen, met veiligheidsnormen aangaande toediening, bijwerkingen en voorschriften. (…) Het middel is bij niemand drie maanden op reguliere basis toegediend. Ik zou moeten opzoeken wanneer het middel voor het laatst is gebruikt.”

Gevangenen voor het blok gezet
Terwijl dienstdoende dokters in het kamp ontkennen dat het middel tot op heden bijwerkingen veroorzaakt, meldt een gevangene telefonisch aan Reprieve dat “ze zonder twijfel medicijnen [ongevraagd] toedienen in het voedsel, als dat nodig is. Ze vermalen het en stoppen het in het eten.”

Een advocate die zojuist teruggkomen is van een bezoek aan een aantal van haar Guantanamo-cliënten, meldt dat ze “er na vier maanden in zo'n ernstige staat verkeren dat ze zelf geen toestemming meer kunnen geven. Bij sommigen steken de botten eruit. Het is belachelijk om te denken dat de gevangenen een volledig geïnformeerde beslissing kunnen maken over het al dan niet toedienen van het middel.”