VVD en PvdA willen wachtgeldregeling uitkleden

De wachtgeldregeling voor burgemeesters, wethouders, ministers en Tweede Kamerleden moet worden versoberd. Dat vinden regeringspartijen VVD en PvdA. De zogeheten verlengde wachtgeldregeling moet als het aan de twee partijen ligt, met vijf jaar worden verkort. Ook gedeputeerden moeten zouden minder lang wachtgeld moeten krijgen.

Bestuurders op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau die na hun 55e hun baan verliezen maar tien jaar een openbaar ambt hebben bekleed, krijgen wachtgeld tot hun pensioenleeftijd. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen vindt dat deze leeftijd omhoog moet naar 60 jaar.

De SP wil zelfs helemaal af van de wachtgeldregeling, maar dat gaat de andere partijen te ver. De Kamer debatteert woensdagavond over de kwestie.

Vorige maand besloot het kabinet om de wachtgeldregeling voor gemeenteraadsleden en leden van de Provinciale Staten af te schaffen. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vindt het lidmaatschap van de gemeenteraad of de Provinciale Staten een nevenfunctie naast een 'hoofdberoep'. Raads- en Statenleden zijn er voor hun inkomen niet van afhankelijk, meent hij.