Dordrecht wil geld van veelschrijver

De gemeente Dordrecht eist een dwangsom van honderdduizend euro van een inwoner die de gemeente blijft bestoken met brieven, e-mails en faxen. Dat heeft de gemeente woensdag gemeld.

De rechtbank in Rotterdam bepaalde in maart dat de man maximaal tien documenten per maand aan de gemeente mag sturen, met een dwangsom van driehonderd euro per overtreding. In de maand mei stuurde de man in totaal echter 261 berichten en in ook in juni bleef hij berichten sturen.

De man, volgens regionale media een lokale huisjesmelker, zou eerder hebben verklaard dat hij de gemeente wil zieken en op kosten wil jagen. Dat laatste lukt aardig volgens de gemeente. Aan de verantwoording van alle verzoeken op de Wet openbaarheid bestuur (Wob), klachten en bezwaarschriften geeft de gemeente jaarlijks zo'n vier ton uit.

Om de man te stoppen spande de gemeente in maart een kort geding aan. De rechtbank gaf de gemeente gelijk, beperkte het toegestane aantal brieven en legde de dwangsom op.

Een hoger beroep over de zaak loopt nog. In de tussentijd moet de gemeente de aanvragen, klachten en bezwaarschriften van de man echter blijven beantwoorden.