GroenLinks, PVV eisen excuses om Fyra

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) moet haar excuses aanbieden aan de reiziger en de belastingbetaler vanwege het Fyra-debacle. Dat eiste Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) woensdagmiddag bij aanvang van het debat over de Fyra. Machiel de Graaf (PVV) sloot zich bij haar oproep aan.

De duizenden reizigers verdienen volgens Van Tongeren een excuus omdat zij worden gedupeerd nu de Fyra niet meer rijdt. En de belastingbetaler verdient een verontschuldiging omdat er voor zeven miljard een snelle spoorlijn is aangelegd die nu nauwelijks wordt gebruikt. Ten slotte verdient ook de 'gewone NS-medewerker' excuses, omdat hij op verjaardagsfeestjes nauwelijks meer kan vertellen waar hij werkt, aldus Van Tongeren.

De politica pleitte verder voor een 'gedoogconstructie' op het spoor om zo een snelle alternatieve oplossing te bewerkstelligen. Zij riep vervoerders die op korte termijn een goede treindienst kunnen aanbieden op om zich te melden. De concessie voor het uitbaten van de hogesnelheidslijn is nu nog in handen van de NS.

PVV'er De Graaf sloot zich aan bij de roep om excuses. Hij herhaalde verder dat wat hem betreft de NS-top per direct oneervol wordt ontslagen.