Chinese computer snelste ter wereld

China heeft de snelste supercomputer ter wereld gebouwd. De computer, de Tianhe-2, is twee keer zo snel als de vorige recordhouder van Amerikaanse bodem. De Tianhe-2 maakt nog eens duidelijk dat China in opkomst is als wetenschappelijke en technologische krachtpatser.

Supercomputers worden gebruikt voor complex rekenwerk, bijvoorbeeld voor het voorspellen van weersystemen, het simuleren van een kernexplosie en het ontwerpen van straalvliegtuigen.

De Tianhe-2 voert de TOP500 aan, een lijst die elk halfjaar wordt samengesteld. De supercomputer heeft een rekensnelheid van 33,86 petaflops per seconde. Dat komt neer op 33.860 biljoen berekeningen per seconde. Het apparaat is ontwikkeld door de Nationale Universiteit voor Defensietechnologie in de stad Changsha. De vorige recordhouder was de Titan van het Amerikaanse ministerie van energie. Die heeft een rekensnelheid van 17,59 petaflops per seconde.

Het is niet voor het eerst dat een Chinese supercomputer de snelste ter wereld is. In november 2010 lukte dat ook al eens. De Tianhe-1A was toen de snelste, totdat de K uit Japan de eerste plek overnam.