Familie grensrechter blij met vonnis

De familie van Richard Nieuwenhuizen is 'enorm blij' met de veroordeling van de verdachten in de zaak van de overleden grensrechter. Dat zeiden moeder Xandra Nieuwenhuizen en haar drie zoons maandag meteen nadat de rechtbank in Lelystad uitspraak had gedaan. De behandeling van de zaak hadden ze ervaren als een uitputtingsslag. De uitspraak geeft veerkracht, ook al is 'geen enkele straf voldoende'.

"Het was heel pijnlijk om te horen dat mijn zoon Mykel niet betrouwbaar zou zijn", zo vertelde Xandra Nieuwenhuizen over de verklaringen van de verdediging. De rechtbank hechtte maandag in zijn uitspraak juist veel waarde aan de verklaringen van de jongen, die als speler van Buitenboys getuige was van de vechtpartij op het veld die zijn vader begin december het leven kostte.

De moeder van het gezin zei te hopen dat de zaak nu stopt. "Het is meer dan genoeg geweest. Dit gun je niemand anders." Ook een van de zoons gaf dat hij het liefst zou zien dat het boek nu dicht kan. Die hoop is vergeefs, want de advocaten van meerdere verdachten kondigden onmiddellijk aan in hoger beroep te gaan tegen de forse straffen die de rechtbank uitdeelde.

Bij de behandeling van de zaak maakte de familieleden gebruik van hun spreekrecht. Xandra Nieuwenhuizen vertelde toen hevig geëmotioneerd over hoe het overlijden van haar partner in december haar leven en dat van haar gezin heeft beïnvloed. Ook twee van de drie zoons vertelden een emotioneel verhaal. Namens zoon Mykel werd een verklaring voorgelezen.

Zes jeugdspelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten werden maandag veroordeeld tot maximaal anderhalf jaar jeugddetentie. Met het voorwaardelijke deel van de straf erbij gaat het voor allen om de maximale straf die een minderjarige kan krijgen. Ook krijgen ze een proeftijd van twee jaar, waarin ze onder toezicht staan van Bureau Jeugdzorg. Hasan D., de enige volwassen verdachte, kreeg zes jaar cel opgelegd.