Uitspraak zaak Nieuwenhuizen bekend

De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De verdachten, El-Hasan D. (51), Yassine D. (16), Fady F. (16), Ibrahim C. (16), Othman K. (16), Soufyan B. (17), Mohamed K. (18) en Daveryon B. (15), stonden vandaag terecht en kregen de uitspraak van de rechter te horen. 

De zwaarste straf is voor de 51-jarige El-Hasan D. Hij krijgt zes jaar celstraf met vermindering van voorarrest. De jongste verdachte, Daveryon B., krijgt dertig dagen jeugddetentie waarvan 17 dagen voorwaardelijk. Yassine D. krijgt een jaar jeugddetentie waarvan twee maanden voorwaardelijk. De andere verdachten krijgen allemaal 24 maanden jeugddetentie waarvan twee voorwaardelijk. De rechtbank heeft hiermee de eisen van het Openbaar Ministerie overgenomen. 

Update 14.55 uur:

Slechts drie van de acht verdachten waren vandaag aanwezig in de rechtszaal: El-Hasan D., Yassine D. en Othman K. De uitspraak liep enige vertraging op omdat er problemen waren met de tolk voor El-Hasan D.

Volgens de rechtbank is Nieuwenhuizen niet overleden aan een slagaderlijke aandoening maar is het geweld de oorzaak geweest van zijn dood. De rechter stelde dat de verdachten 'het feit gezamelijk hebben gepleegd'. Wel staat vast dat verdachte Daveryon B. alleen de keeper heeft getrapt en geslagen. De overige verdachten worden allen schuldig bevonden aan het medeplegen van de doodslag op de grensrechter. Alleen Yassine D. krijgt een lichtere straf omdat hij ten tijde van de misdaad 15 jaar oud was.