'Kanker over twintig jaar maar zelden dodelijk'

Kanker is over twintig jaar in negentig procent van de gevallen niet meer dodelijk. Dat stelt het Nederlands Kanker Instituut maandag. Nu overleeft ruim de helft van alle kankerpatiënten.

Het instituut van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam kan alle dna-afwijkingen die in tumoren voorkomen in kaart brengen en wil nu een databank oprichten met tumorprofielen van patiënten. Daarin worden de genetische vingerafdrukken van tumoren opgenomen.

Op basis van de tumorbank kunnen artsen verbanden leggen en bepalen welke behandeling voor patiënten het meest aan zal slaan. Dat is nu al mogelijk voor patiënten met longkanker, darmkanker en borstkanker.

"Geen tumor is gelijk, geen longkanker dezelfde", legt een woordvoerder uit. "Een standaardbehandeling slaat dan ook niet bij iedereen aan. Vaak is een specifieke behandeling nodig."

De ziekte is over twintig jaar nog niet in negentig procent van de gevallen te genezen. In sommige gevallen zal het een chronische ziekte blijven. "Maar wel een waarmee goed te leven is."