Plasterk: loket dicht bij agressieve klant

Een ambtenaar die achter de balie met een agressieve klant te maken krijgt, moet direct zijn loket dichtgooien en de politie waarschuwen. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag in een interview met Trouw. Plasterk wil een einde maken aan agressie en geweld tegen mensen met een publieke functie.

Als een buschauffeur wordt bedreigd is het wat Plasterk betreft binnenkort de afspraak dat hij direct zijn bus stilzet en de politie waarschuwt. Doet hij dat niet, dan moet de werkgever hem daarop aanspreken. Collega's moeten samen één lijn trekken, aldus de minister.

Plasterk vindt dat werkgevers en werknemers per beroepsgroep en op stadhuizen grenzen moeten trekken. "Het heeft een grote impact op slachtoffers en berokkent onze samenleving schade", zegt hij over het geweld in de krant.

Steeds meer burgemeesters, wethouders en raadsleden zijn slachtoffer van scheldpartijen, intimidatie, fysiek geweld en dreigtweets, aldus Trouw. Het zou gaan om 38 procent van de ambtenaren.