Rechtbank velt oordeel in grensrechterzaak

De rechtbank in Lelystad doet maandag uitspraak in de zaak rond de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Zeven jeugdspelers en een voetbalvader staan terecht voor hun betrokkenheid bij de vechtpartij die na het laatste fluitsignaal ontstond. De dood van Nieuwenhuizen leidde begin december tot veel discussie over geweld op en rond het voetbalveld.

Slechts een van de tieners van de Amsterdamse club Nieuw Sloten heeft bekend Nieuwenhuizen een schop te hebben verkocht bij de vechtpartij. De overige verdachten ontkennen en wijzen in hun verklaringen veelal de anderen aan als schuldigen. Ook de tientallen getuigen spreken elkaar tegen. Maandag moet duidelijk worden of de rechters het hebben aangedurfd om deze kluwen te ontwarren.

Het Openbaar Ministerie denkt voor zeven van de acht verdachten doodslag te hebben bewezen. Zes tieners hoorden forse straffen tegen zich eisen, uiteenlopend van tien maanden tot anderhalf jaar. Afhankelijk van de leeftijd van de verdachte kan jeugddetentie maximaal een of twee jaar duren, zonder mogelijkheid om eerder vrij te komen.

Tegen voetbalvader Hasan D. werd zes jaar cel geëist. Voor hem geldt het volwassenenrecht. Zelf houdt de 50-jarige D. bij hoog en bij laag vol de gemoederen na de wedstrijd slechts te hebben willen sussen.

De advocaten van de zeven - behalve die van de bekennende tiener - bepleitten vrijspraak. Ze zetten bovendien hun vraagtekens bij de doodsoorzaak van Nieuwenhuizen. Niet alleen de vechtpartij, maar ook een uiterst zeldzame afwijking zou tot de dood van de 41-jarige man kunnen hebben geleid.

De rechters moeten zich ook uitspreken over de eis tot schadevergoeding van de familie van de op 41-jarige leeftijd overleden grensrechter. Het geëiste bedrag van 3,5 ton bestaat onder meer uit gederfde inkomsten en smartengeld. De verdediging wees deze eis vanwege de complexiteit van de hand en vindt dat de schadevergoeding in een aparte civiele zaak aan de orde moet komen.

De achtste verdachte raakte slaags met de keeper van de Almeerse Buitenboys en moet er volgens het OM met een straf van zeventien dagen vanaf komen, gelijk aan zijn voorarrest.

De uitspraak in de zaak wordt vanaf 13.15 uur voorgelezen.