Mickelson na drie ronden aan kop bij US Open

Phil Mickelson begint zondag als enige koploper aan de laatste ronde van de US Open. De Amerikaanse golfer ging op de voorlaatste dag rond in zeventig slagen (par) en heeft met een totaal van 209 (-1) een slag voorsprong op zijn landgenoten Hunter Mahan en Steve Stricker en de Zuid-Afrikaan Charl Schwartzel.

Omdat Mickelson, die zondag zijn 43e verjaardag viert, op de laatste hole op de banen in Ardmore in Pennsylvania een bogey sloeg, wist hij net niet onder par te eindigen. Slechts zes van de 73 spelers leverden een scorekaart onder par in.

Mickelson werd al vijf keer tweede bij de US Open, maar won het kampioenschap nog nooit. "Ik denk niet dat ik meer druk voel dan ieder ander die dit toernooi wil winnen. Ik ben er al vaak dicht bij geweest en het zou voor mij veel betekenen als ik er zondag in slaag om mijn beste golf te laten zien."

Voormalig winnaar Tiger Woods vervult een bijrol. Door onder meer zeven bogeys eindigde hij de derde ronde met een totaal van 76 slagen, zes boven par. Woods staat in het klassement nu tien slagen achter Mickelson. "Dit is zeker frustrerend", zei hij.