Q-koorts-stichting klaar voor de start

De voorbereidingen voor het oprichten van een onafhankelijke stichting voor Q-koortspatiënten zijn voltooid. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een Kamerbrief. De Tweede Kamer moet alleen nog toestemming geven voordat de stichting met de naam Q-support aan de slag kan. De minister schrijft te hopen dat dit snel gebeurt.

De Algemene Rekenkamer heeft wel enige kritiek op de plannen van Schippers. Zo zou de minister er nog voor moeten zorgen dat wordt gecontroleerd dat het geld van de stichting juist wordt besteed.

Toenmalig staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) en Schippers kondigden vorig jaar al aan tien miljoen euro beschikbaar te stellen voor een stichting die patiënten moet ondersteunen met advies, begeleiding en onderzoek. Ze deden dat in een reactie op een rapport van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

De ombudsman concludeerde dat de relatie tussen Q-koortspatiënten en de overheid ernstig is geschaad. De overheid schoot volgens hem te kort in de aanpak van de ziekte. De bevolking zou onvoldoende en niet tijdig zijn voorgelicht over de risico's en oorzaken van de Q-koorts. De overheid hield volgens Brenninkmeijer te weinig rekening met de patiënten. Hij beval aan excuses aan te bieden. Dat weigerden Bleker en Schippers.

Eind 2005 ontdekte de Gezondheidsdienst voor Dieren al dat de Q-koorts een gevaar kon worden voor de volksgezondheid. Twee jaar later brak de Q-koorts op grote schaal uit in het zuiden van het land. Pas in 2009 besloot het kabinet de dieren te vaccineren en een vervoersverbod in te stellen. De ziekte kostte aan minstens 25 mensen het leven. Zo'n vierduizend anderen werden ziek.