Database over belastingparadijzen openbaar

Een bestand met gegevens over mensen en bedrijven die via belastingparadijzen de fiscus proberen te ontlopen is vanaf zaterdag deels openbaar. Dat schrijft Trouw. Het bestand kon tot nu toe alleen worden ingezien door de krant en enkele internationale media, die samen het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) vormen. De lijst wordt beschikbaar gesteld om 'een bedrijfstak die lang in de schaduw bleef rekenschap te laten afleggen'.

In de lijst staan gegevens van meer dan 120 duizend bedrijven en hun eigenaren in belastingparadijzen. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) probeerde daarom het bestand ook in handen te krijgen. Hij zag af van een gang naar de rechter om de lijst in handen te krijgen omdat hij inschatte dat de wet onvoldoende handvatten biedt om de gegevens te bemachtigen.

Trouw schreef meerdere artikelen op basis van onderzoek naar de lijst. Daaruit bleek onder meer dat Nederlandse banken offshore-bedrijven opzetten voor hun cliënten en soms extra maatregelen nemen om de identiteit van die cliënten af te schermen.

In de lijst die het ICIJ nu openbaar maakt zijn gegevens als telefoonnummers en paspoortnummers verwijderd. Wel maakt het consortium openbaar wie is verbonden aan welk bedrijf en waar deze mensen wonen. Mensen die op de lijst staan zijn overigens niet per se in overtreding.

Vorige maand bleek dat Britse, Amerikaanse en Australische diensten via een ander kanaal al aan vergelijkbare informatie waren gekomen.